Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Thursday, August 11, 2011

Dunia Baru...

as salam sume..


salam ramadhan..


hari ni merupakan hari ke-12 kte sume berpuasa..syabas dan tahniah kpd kamu2 dan mereka2 yg berjaya menempuhinya.. alhamdulillah masih penuh lg smpi harini..hehe


ok..berbalik semula kpd tajuk entry..DUNIA BARU.. benda baru ape yg ade dlm dunia ku..?@ dunia manakah yg tlh ku pergi..??hehe..pastinye ia menjadi tanda tnye kan..???ok2..sabar ye semua..(ceh..mcm la org nk sgt bace..haha)

sebenarnye,selain dr hari ke-12 berpuasa, harini jugak merupakan hari ke-12 kte bekerja dan menjadi ahli keluarga UAE Exchange Malaysia, Fast Remit Sdn Bhd. .suasana bekerja kat sini dlm mse 2 minggu ni ok la..xde lg perkara2 yg xbest berlaku..plg seronok ble sume staff g berbuka puasa same2 kat i City semalam..w/pun pd hakikatnya xsume yg pegi tu puasa sbb ade yg non muslim..tp mmg best n rse cam nk pegi lg..hehe


ade satu je perkara yg xbest sejak bermulanya dunia baru ni..kte blom penah berbuka ngan family lg..sgt sedih woo..nk rse suasana bersahur ngan berbuka kat umah cam sblom2 ni..xpe2..berkorban apa saja...(berlagu2 cket..)..tetap nk carik satu mse yg bole bersahur n berbuka ngan family..xkire..nk jugak..!!kpd family..nnti kan kedatangan angah ye..!!


sehingga ke post yg akan dtg hrp sume ceria2 slalu..(^-^)v

Friday, June 10, 2011

my frenz wedding~noli~

as salam sume..

klu sblom ni kte pernah post pasal hari pertunangan kwn kte ni, arini kte nak post pasal hari perkahwinan dia plak yg tlh berlangsung pd 4 jun 2011 aritu..
knape agak lambat post..??sbenarnye awal2 aritu da nk post da tp laptop kte tu da agak bengong n mcm sengal2 ayam je..bole post wording tp gmbr2 xleh nk msokkn..tu yg mcm xbrape nk bersemangat sgt tu..ade gmbr bru mcm berseri2 cket kn..huhu

mlm 3 jun 2011 tu kte ade g umah noli..konon2 nk tlong ape2 yg patot la..tp smpi pn mcm da lmbt so byk yg da settle..tp atleast dpt la tlong cket2 kan sbb mmg da niat nk tlong..hehe

mse hari berlangsungnya majlis, 4 jun 2011 tu, kte 1 family pki bju kale oren..ikut tema u..hehe..sbb da tau tema pengantin aritu oren kan so saje la gtal2 nk ikut w/pun niat asal nk pki bju kale lain..haha..sukeee... :)

bergambar dgn pengantin adalah wajib..amek berkat..hehe (^-^)v

adik pengantin pose comel ngan kakak dia..hee :D

mak ngan boy pn terjebak skali pki baju ikut tema..hee

ade lagi cite ni nk kne share..mse pengantin lelaki dtg, mcm biase la kte kat johor ni ade tol kan..mule2 kte tgk je sedare2 ngan adik noli yg jadik tol tu..pastu xtau mcmane kte bole terjebak skali same naek ngan adik dia yg form 5 tu..last2 tggal ktorang ber2 je yg jadik tol..ape lagi kan..sementara nk tggu mak andam dtg, sempat la jugak kte paw pengantin lelaki smpi kte dpt 5 keping smpul pink tu..hehehe..sorry ye encik pengantin dan pengapitnye.. :P

gmbr2 yg kat bwh ni sume lpas da selamat melintasi tol..hehehe

hantaran kale oren dr pihak perempuan n biru dr pihak lelaki..

encik zamri

puan liyana

moment yg plg best klu pegi mmbr kawen ni ble dpt jumpe blek kwn2 lame yg da lost contact berthn2 lmenye..aritu kte dpt la jumpe fara ngan mak dia, ruby ngan family dia (husband n anak2 nye yg comel)..tp kejap je..kte smpi je dorg da nk blek da..plg xsangka dpt jumpe ajie (berbaju purple)..excited sgt..lme gler xjumpe..pastu mse da nk blek tu terserempak ngan shida dahalan..sempat salam2 je..yg laen2 xdpt jumpe..harap2 next mmber pnye wedding dpt jumpe yg laen2 skali..

ucapan utk pengantin baru..
selamat pengantin baru..semoga ikatan yg dibina kekal abadi selamanya..doa2 kan la kte ikut jejak kalian berdua ye...wahaha...(iklan jap :P)
anyway..congratulations my frenz, noli...

k la..ini shj utk post kali ni..TQ kpd yg sudi membaca..

sehingga ke post yg akan dtg hrap sume ceria2 slalu (^-^)v

Wednesday, June 08, 2011

Rahsia Kasih Sayang Mengikut Bulan Lahir-Jun

As salam sume..
arini kte nk kongsi lg pasal rahsia mengikut bln..
rahsia kasih syg ni kte dpt dr aplikasi d facebook..
knape kte plih bln jun..??sbb bln ni kan bln jun n kte pn lahir bln jun..
so nk tgk2 la mne2 yg kne tu kan..
jom la kte tgk same2 yek..

Jun
* amat pandai menjaga hati pasangan sekiranya dia perempuan.
* sukar melukai dan memahami hati pasangan.
* mudah jatuh hati tapi terlalu memilih.
* cerewet dalam hubungan.
* selalu beremosi.
* mudah merajuk dan mudah d pujuk.
* cepat rasa bosan dalam percintaan.
* kurang yakin dalam perhubungan.
* selalu melindungi pasangan dari kritikan atau umpatan orang.
* elok untuk menjadi ibu yg baik.
* dahagakan pujian dr pasangan.
* pasangan ideal: lahir bln 1, 3, 5 & 8.

nk percaya sgt tu xde la kan..tp ok la sekadar utk panduan..
manusia kan bole berubah melalui pengalaman & pengetahuan..kan kan..
so, ini je la ye utk hari ni..TQ

sehingga ke post yg akan dtg hrap sume ceria2 slalu (^-^)v


Tuesday, June 07, 2011

Rahsia Bulan Kelahiran-Jun

Menurut kajian yg d lakukan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr Haji Fadzilah Kamsah, individu yg lahir pd bln Jun mempunyai sifat2 seperti berikut:-
  • berfikiran jauh & berwawasan.
  • mudah d tawan kerana sikap baik.
  • berperangai lemah lembut.
  • mudah berubah sikap, perangai, idea n mood.
  • idea yg terlalu byk d kepala.
  • bersikap sensitif.
  • mempunyai pemikiran yg aktif (sentiasa berfikir).
  • sukar melakukan sesuatu dgn segera.
  • bersikap suka menangguh-nangguh.
  • bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik.
  • cepat marah & cepat sejuk.
  • suka bercakap & berdebat.
  • suka buat lawak & bergurau.
  • otaknya cerdas berangan-angan.
  • mudah berkawan & pandai berkawan.
  • orang yg sgt tertib.
  • pandai mempamerkan sikap.
  • mudah kecil hati.
  • mudah kena selsema.
  • suka berkemas.
  • cepat rasa bosan.
  • sikap terlalu memilih & cerewet.
  • kurang mempamerkan perasaan.
  • lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
  • suka dgn brg yg berjenama.
  • mudah menjadi eksekutif.
  • kedegilan yg tidak terkawal.
  • sesiapa yg memuji d anggap musuh, siapa yg menegur d anggap kawan.
mcm byk je yg kene kat kte ni..tp ade jugak la yg xberapa tepat..so, mne2 yg baik d jadikan tauladan n yg x baik tu jadikkn la sempadan yek..peringatan utk diri sendiri..

sehingga post yg akan dtg harap sume ceria2 slalu (^-^)v

Saturday, May 14, 2011

selamat hari guru..!!

as salam sume..

lame nye x post entry kat blog ni kan..
keadaan xbrape nk mengizinkan la..hehe

anyway, sempena tarikh 16 mei ni kte nak mengucapkan selamat hari guru bwat sume guru yg tlh bertggungjawab mendidik anak2 bangsa seterusnya melahirkan pemimpin2 yg dpt membangunkan negara yg secara langsung memberi kesan kpd kehidupan rakyat..
WOWW..!!!
sgt besar kan peranan sorg guru ni..cube bygkan klu dunia ni xde guru..sume org pndi2 sendiri je..confirm porak peranda kan..ye la..masing2 dgn pahaman masing2..owh tidak..!!
x sanggup rsenye nk hidup dlm dunia camtu eyk..

so, d kesempatan ni kte nk ucapkan jutaan terima kasih bwat cikgu2 yg dgn sabarnye mengajar kte mase time skola dulu (tadika, sek rendah, sek menengah,sek agama) n para pensyarah yg dgn sabarnya melayan kerenah bdk2 gugurl om221(jan06-dec09) yg sgt "xbyk kerenah" tu..hee..
tanpa mereka2 yg bergelar cikgu n pensyarah ni entah sape la kte sume kan..
THANK YOU TEACHERS..!!!


juge xlupe utk sahabat yg bergelar guru..cik liyana..
selamat hari guru..
semoga tabah n sabar melayan kerenah bdk2 sekolah zaman skrg ni ye..!!
sesungguhnye tugas mendidik itu sgt mulia..hee :)

sehingga post yg akan dtg harap sume ceria2 slalu (^-^)v

Friday, February 11, 2011

cara untuk meningkatkan keimanan


As salam sume..
d harap kan sume nye sihat2 hendaknya ye.. :)

jangan terkezut plak ngan tajuk entry kte kali ni eyh..
kte saje je nk share info ni yg kte bace kat metro ruangan ad-din semalam(11 Februari 2011)..
dalam ruangan tersebut, penulis (ustaz mohd zawawi yusoh) menekankan mengenai tanda2 berkurangnya iman ngan cara utk meningkatkan iman..
tp kat cni kte nk share bhgn utk meningkatkan iman..




Beberapa cara untuk meningkatkan keimanan kita:
  1. Tilawah Al-Quran dan mentadabburi maknanya, hening & dgn suara yg lembut tidak tinggi, maka insya-Allah hati kita akan lembut. Yakinkan bahawa Allah sedang berbicara dgn kita.
  2. Menyedari keagungan Allah. Segala sesuatu berada dlm kekuasaanNya. Banyak hal d sekitar kita yg kita lihat menunjukkan keagunganNya kpd kita.
  3. Berusaha meningkatkan ilmu pengetahuan setidaknya hal2 dasar yg d lakukan dlm kehidupan seharian spt cara solat & berwuduk dgn betul, mengetahui erti drpd nama & sifat2Nya.
  4. Menghadiri majlis zikir yg mengingatkn Allah. Malaikat mengelilingi majlis spt itu.
  5. Selalu menambah perbuatan baik lainnya. Amal kebaikan harus d lakukan secara berterusan.
  6. Berasa takut kpd akhir hayat yg buruk. Mengingat kematian akan mengingatkan kita dprd terlena terhdp kesenangan dunia.
  7. Mengingat thp kehidupan akhirat, peringkat ketika kita dletakkan dlm kubur, ketika kita d adili, ketika kita dhadapkan pd 2 kemungkinan, iaitu samada akan berakhir d syurga @ neraka.
  8. Berdoa, menyedari bahawa kita memerlukan Allah. Berasa kecil d hdpn Allah.
  9. Cinta kita kpd Allah harus kita tunjukkan dlm tindakan. Kita penuh berhrp semoga Allah berkenan menerima solat kita & senantiasa berasa takut akan melakukan kesalahan.
  10. Menyedari akibat drpd berbuat dosa & pelanggaran. Iman sesorg akan bertambah dgn melakukan kebaikan & menurun dgn melakukan perbuatan buruk.
  11. Semua yg terjadi adalah krn Allah mengkehendaki hal itu terjadi.
harap sume dpt manfaat dr ape yg d kongsikan selain drpd ia juga menjadi peringatan utk diri sendiri.. :)

sehingga post yg akan dtg harap sume ceria2 slalu (^-^)v

Saturday, February 05, 2011

cont..noli bertunang..!!!


as salam sume...

mse yg d tunggu2 tlh pn tibe..
seperti yg d janjikan gmbr yg tlh d edit akan d upload ASAP..
so skrg, dgn keadaan yg still berasap2 lg ni kte akan........

ish..xnak la ckp byk2..
tgk je la yek..

gambar 1
papepn yg terjadik kne amek berkat dlu..
(semoga elea cpat smpi jodoh...Aminn..)hehehe :D

gambar 2
ketika cincin d sarungkan ke jari manisnye...
nebes ye cik noli...ketaq je tgn nye tu..hehe

gambar 3
noli bersama bakal ibu mertuanye..
selepas sesi penyerahan tanda..

gambar 4
wajah ceria & berseri bakal pengantin..
senyum cket.. ;)

gambar 5
member sekolah..
bkn maksudnye kami2 ni skolah lg @cikgu skola..(bju hijau mmg cikgu ye..!)
yg kte maksudkn ktorg ni kwn dr mse zmn skola2 lg..hee :)
(saje je nk bgtau w/pun org da tau@xtnye..)

kalau ade sape2 yg blom puas tgk gmbr kat sini,
bole la tinjau2 yg selebihnye di sini ye..

akhir kata sblm mata ni melabuhkan tirainya,
skali lg kte nk ucapkan kpd cik noli..

...
...
...
...........
.......
....
.



sehingga post yg akan dtg harap sume ceria2 slalu (^-^)v

p/s: klu da ngantok sgt mmg xberapa nk ceria la kan..huhu






noli bertunang..!!!

as salam..

mood arini sgt best sbb arini best fren kte dr sekolah rendah dlu cik noli bertunang..
sgt2 happy for her..

hee :D

farra ngan ruzaliza pn ade dtg memeriahkan @dlm maksud yg laen membuat kecoh majlis..byk jugak la gmbr yg kami2 sume snap..ala2 photographer jemputan gitu..haha

tetapi!!!

segala gmbr d hari pertunangan tersebut tidak akan d siarkan d post ini kerana proses mengedit ape2 yg patut perlu d lakukan terlebih dahulu..
so, tggu next post ye..
will be uploaded ASAP..

sehingga post yg akan dtg harap sume ceria2 slalu..(^-^)v

Wednesday, February 02, 2011

next step :)

setelah hampir setahun blog ni d create bru 2 entry yg kte post kat cni...huhu...tersgt la kesian nye kann...
tu pn secare xsengaje kte teringat yg kte penah bukak acc utk blogspot ni...
agak lme jugak la nak ingat blek password...hehe... :D
lpas da dpt bukak tu ape lg, bermula la proses menggodeh itu dan ini...
dan hasilnye...inilah rupe blog kte bwat mse ni...

so kpd kwn2 yg akan follow blog kte ni memandangkan sehingga post ini d tulis kte blom ade follower lg..hee terima la ia seadanya coz kte org bru dalam dunia berblog ni...hehe

ucapan utk my future follower...



sehingga ke post yg akan dtg hrp sume ceria2 slalu..(^_^)v